YURTDIŞI BORSALARDA YATIRIM -2- (VERGİLER)
VERGİLER...
Bir önceki yazıda hesap açma ve maliyetlerden kısaca bahsettim. Bu yazıda ise vergilerden bahsedeceğim. Bu vergiler yurtdışında işlem gören ürünleri kapsamaktadır;
Equity (Hisse senedi)
ETF (Borsa Yatırım fonu)
Mutual Funds (Yatırım Fonları)
Evet, yurtdışında yatırımımızı yaptık. Peki kazancımızı net olarak nasıl hesabımıza alacağız? Aslında vergi konusu biraz karışık. Kısaca Temettü ve Alım-Satım vergisi olarak ikiye ayrılmaktadır.
kaynak:
taxsummaries.pwc.com/ID/Withholding-tax-(WHT)-rates
1-Temettü vergisi (Dividend Tax): Aşağıda ülkelere bağlı olarak temettüden otomatik kesilen vergi tablosunu ekledim. (withholding tax diye geçer). ABD için; her temettü ödemesi otomatik %30 vergi kesilerek hesabımıza geçer. ; (Türkiye ile ABD ikili anlaşması olduğundan %20 kesilmesi gerekmektedir)
2019 yılı içinde yıllık yabancı menkul kıymet temettü gelirimiz brüt 2.200 TL'yi aştıysa yıllık beyanname verilir. (2018 yılı için bu tutar 1.800 TL'dir)
Temettünün hesabımıza geçtiği tarihteki TCMB Döviz "Efektif" Alış kuru üzerinden TL karşılığı hesaplanır. Bu tutarın güncel vergi tarifesine göre (%15-%35) vergisi hesaplanır.
Yurtdışında ödediğimiz vergiler ve diğer masraflar Türkiye'deki hesaplanan vergiden mahsup edilir. Bu yüzden ekstra vergi çıkmayabilir.
Aracı kurumdan tüm işlem ve masrafları içeren yıllık detaylı ekstre alınmalıdır.
Verginin kesildiği ülkenin vergi dairesi imzalı/kaşeli evrağı ve bu evrağın yine ilgili ülkenin Türkiye konsolosluğunda onaylatılması sonucunda yurtdışında kesilen vergiler, Türkiye'de çıkan vergiden düşülür. Aksi halde düşülmez. (Gelir Vergisi Kanunu Madde 123)
Bu konuda Gelir İdaresi Müdürlüğü'nü (Yabancı Menkul Kıymet Birimi) aradım ve teyit ettim (0212 453 88 25)
Vergiden indirebilecek kalemlere şu linkten bakabilirsiniz;
>> İndirimlerle ilgili 1.yazı
>> İndirimlerle ilgili 2.yazı
2-Alım-Satım vergisi (Capital-gain Tax): Örnek olarak ABD için konuşursak "non-resident alien" yani "yerleşik olmayan yabancı" statüsünde olanlar için alım-satım kazancında ABD vergi almıyor.
Türkiye tarafı için; Hissenin alındığı tarihteki TCMB kuru ile satıldığı tarihteki kur arasındaki fark alınır, enflasyon endekslemesi yapıldıktan sonra güncel vergi tarifesine göre vergilendirilir. (%15-%35). Detaylı bilgiler rehberde mevcuttur.
Menkul Sermaye iradı Vergi Rehberi
Eğer Yurtdışı yerleşik bir kurumda hesabınız varsa, kazançlar Türkiye'deki banka hesabınıza gönderilmese dahi beyana tabi olur. (Common Reporting Standard belgesi imzalandığında geçerlidir)
İş Yatırımın CRS ile ilgili duyurusu
Eğer Yurtdışı yerleşik bir kurumda hesabınız varsa, kazançlar Türkiye'deki banka hesabınıza gönderilmese dahi beyana tabi olur. (Common Reporting Standard belgesi imzalandığında geçerlidir)
İş Yatırımın CRS ile ilgili duyurusu
Gelir İdaresinin Yeni Uygulaması:
TCMB kurları için
https://www.tcmb.gov.tr/kurlar/kurlar_tr.html
https://www.tcmb.gov.tr/kurlar/kurlar_tr.html
Gördüğünüz gibi vergiler haliyle yüksek bu yüzden ödenebilecek vergileri hesaplayıp ona göre yatırım kararı verilmelidir.
Güncel vergi rehberinide ekliyorum. REHBER
Vergiler çok yüksek. Kurtarmanın bi yolu yok mu acaba ?
YanıtlaSil2.sorum: yurtdışı ETF alımı SPK yasaklamış mı? Garantinin sitesinde böyle bi şey okudum.
Teşekkürler bilgilendirmeleriniz için.
Merhabalar,
SilNe yazık ki yok. Bununla ilgili kanunların değişmesi lazım.
ETF alımı ile ilgili bir sıkıntı olabilir. Müşteri temsilcileri borsa platformlarında ekranda göremeyebilirsiniz demişti.