LONDRA BORSASINDA İŞLEM GÖREN ŞİRKETLER

 



"Dictum meum pactum
Bu söz Londra Borsasının ambleminde yazar. Latince "Sözüm söz" olan bu motto tam manasıyla "Sözüm senettir" anlamını taşır.

Bu yazımızda Londra Borsasında işlem gören ve herkesçe bilinen şirketleri inceleyeceğiz.
Londra Borsasının tarihi 1695 yılına kadar uzanır. FTSE 100 en çok işlem gören endeksidir. Dünyanın dördüncü, Avrupa'nın birinci en yüksek işlem hacmine sahip borsasıdır.


Birleşik Krallık (United Kingdom)


Ülkenin temel göstergelerini incelersek;
GDP : 2,7 trilyon USD (12/2020)
Nüfus: 67 milyon (12/2020)
Enflasyon oranı : % 9,10
Faiz oranı :% 1,25
Kurumlar vergisi : % 19
Diğer detayları >> Göstergeler
Birleşik Krallık 31 Aralık 2020 tarihinde Avrupa Birliği'nden resmi olarak ayrılmıştır.


ŞİRKET LİSTESİ


Yukarıda paylaştığım tablodaki veriler sırasıyla ;
Kapanış fiyatı, temettü verimi, sektör, gelir , net kar, net kar marjı, hisse başı kar ve F/K rasyosunu içermektedir.
1 Temmuz 2022 tarihli kapanış rakamları dikkate alınmıştır.
(Banka , Sigorta ve Gayrimenkul şirketleri tabloya dahil edilmemiştir)
!!! İngiltere'de hisse fiyatları , 100 adet hissenin fiyatı olarak yayınlanır. Şirketin 1 adet hisse fiyatını bulmak için 100'e bölmek gerektiğini önemle hatırlatmak isterim.
Londra Borsasında işlem gören İngiliz orijinli şirketlerin dağıttıkları temettüler stopaj vergisinden (witholding tax) muaftır.



MARKA BİLİNİRLİĞİ YAYGIN ŞİRKETLER

UNILEVER PLC ; Birleşik Krallık merkezli bir hızlı tüketim malları şirketidir. Şirket üç bölümde faaliyet göstermektedir: Güzellik ve Kişisel Bakım, Yiyecek & İçecek ve Ev Bakımı.
Marka Portföyü; Marmite, PG Tips, Pot Noodle, St. Ives, Vaseline, Lipton, Knorr, Ben & Jerry's, Brut, Magnum, Dove, Persil.


RECKITT BENCKISER ; Küresel bir tüketim ürünü şirketidir. Şirketin faaliyetleri;  Hijyen, Sağlık ve Beslenme  oluşmaktadır. Hijyen portföyü, Lysol, Finish, Mortein ve AirWick gibi ürünlerle kir, mikrop, haşere ve kokuları yok etmeye çalışır. Şirketin Sağlık portföyü, Dettol, Durex, Gaviscon, Nurofen, Mucinex, Strepsils ve Veet gibi markalar aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki evlere ağrı kesici, koruma, hijyen ve kişisel bakım sağlayan etkileyici çözümler getiriyor. Beslenme işi,  yetişkin beslenmesini ve Reckitt'in vitamin, mineral ve takviye ürünlerini içerir. Bu kapsamdaki markalar arasında Airborne, Mead Johnson, Move Free ve Schiff yer almaktadır. Şirketin marka portföyünde ayrıca Scholl, Clearasil, Cillit Bang, Harpic , Calgon, Vanish, Woolite ve Nutramigen yer almaktadır.

GSK ; küresel bir sağlık şirketidir. Şirket üç ana iş kolunda faaliyet göstermektedir: İlaç, Aşı ve Tüketici Sağlığı. İlaç bölümü, solunum, HIV, immüno-enflamasyon ve onkoloji alanlarında yerleşik ilaçlardan oluşan bir portföye sahiptir. Ayrıca hastalar için dönüşümsel yeni ilaçlar sunmak için immünoloji, insan genetiği ve ileri teknolojilere odaklanır. Şirketin araştırma ve geliştirme çalışmaları, yüksek tıbbi ihtiyaçları ve pazar potansiyelini birleştiren bulaşıcı hastalıklara karşı aşılar geliştirmeye odaklanmaktadır. Şirketin Tüketici Sağlığı işi, ağız sağlığı, ağrı kesici, soğuk algınlığı, grip ve alerji, sindirim sağlığı ve vitaminler, mineraller ve takviyeler için günlük sağlık bakım markaları oluşturmak için bilim ve tüketici içgörülerini birleştirir. Reçeteli ilaçlar, aşılar ve tüketici sağlık ürünleri sağlar.
Marka portföyü; Advair, Ventolin, Theraflu, Advil and Centrum.

ASTRA ZENECA ; hasta odaklı bir ilaç firmasıdır. Şirket, reçeteli ilaçların keşfi ve geliştirilmesi, üretimi ve ticarileştirilmesine odaklanmaktadır. Şirket, Onkoloji gibi çeşitli terapi alanlarına odaklanmıştır; BiyoPharmaceuticals (Kardiyovasküler, Böbrek ve Metabolizma (CVRM) ve Solunum ve İmmünoloji (R&I) içerir) ve Nadir Hastalık. Klinik gelişimin çeşitli aşamalarında sağlam bir araştırma terapileri portföyü oluşturur. Alexion Nadir Hastalık portföyünü içerir ve 161'i klinik geliştirme aşamasında olan yaklaşık 177 projeden oluşur. Pazarlanan önemli onkoloji ürünleri arasında Tagrisso (osimertinib), Lynparza (olaparib), Imfinzi (durvalumab), Koselugo (selumetinib), Farxiga/ Forxiga (dapagliflozin), Roxadustat, Onglyza (saxagliptin) ve diğerleri bulunur. Şirketin coğrafi dağılımı;  Birleşik Krallık, Avrupa'nın kalanı, Amerika ve Asya, Afrika ve Avustralya'dır.

BRITISH AMERICAN TOBACCOTütün ve nikotin ürünleri sağlayan Birleşik Krallık merkezli bir tüketim ürünü şirketidir. Küresel olarak entegre bir tedarik zincirini yönetir ve ürünleri dünya çapındaki perakende satış noktalarına dağıtılır. Şirketin segmentleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, Asya-Pasifik ve Orta Doğu, Amerika ve Sahra Altı Afrika ve Avrupa ve Kuzey Afrika bulunmaktadır.

IMPERIAL BRANDS; Tütün ve nikotin ürünleri sağlayan Birleşik Krallık merkezli bir tüketim ürünü şirketidir. Avrupa segmenti; Birleşik Krallık, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İsveç, Norveç, Belçika, Hollanda, Ukrayna ve Polonya gibi pazarları kapsamaktadır. Amerika segmenti sadece ABD'yi çerir. AAA segmenti Avustralya, Japonya, Suudi Arabistan, Tayvan ve Cezayir ve Fas dahil olmak üzere Afrika pazarlarını içermektedir.

DIAGEOalkollü bir içecek şirketidir. Şirket alkollü içkiler ve bira dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde faaliyet göstermektedir. Şirketin coğrafi bölümleri arasında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya Pasifik, Afrika, Amerika ve Karayipler ile Tedarik Zinciri ve Tedarik (SC&P) bulunmaktadır. Şirketin başlıca ürünleri arasında Scotch viski, Cin, Votka, Rom, Bira, İrlanda Kremalı Likör, Şarap, Rakı, Tekila, Kanada Viskisi, Amerikan Viskisi, Progresif Yetişkin İçecekler, Cachaca, Brendi ve İçmeye Hazır yer almaktadır. Markaları arasında Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's ve Windsor viskileri, Smirnoff, Ciroc ve Ketel One votkaları, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray ve Guinness bulunmaktadır. Aynı zamanda başta İngiltere, İtalya, Güney Afrika, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da olmak üzere çeşitli hazır içecek ürünleri de üretmektedir. Eski ve yeni, irili ufaklı, global ve yerel olmak üzere 200'e yakın markaya sahip olan Şirket'in, yaklaşık 180 ülkede satılan markaları bulunmaktadır.

BP ; Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya, Asya ve Afrika'da faaliyet gösteren küresel enerji işiyle uğraşmaktadır. Şirket, dünyanın her yerindeki müşterilere ısı, ışık ve mobilite ürünleri ve hizmetleri sunmaktadır. Şirketin bölümleri Upstream, Downstream, Rosneft ve Diğer işletmeleri ve kurumsal şirketleri içerir. Upstream segmenti, petrol ve doğalgaz arama, saha geliştirme ve üretim faaliyetlerinden sorumludur. Downstream segmenti, küresel pazarlama ve üretim operasyonlarına sahiptir ve Şirketin jet yakıtı, yakıt, bitüm yağları ve petrokimya işlerini içerir. Rosneft, Şirketin Rusya'da yaklaşık 13 rafinerisinin sahibi ve işletmecisi olan ve Almanya'da biri Hindistan'da ve biri Belarus'ta olmak üzere üç rafinerisinde hisse sahibi olan Rus rafineri işletmesidir. Ayrıca Rusya'da ve yurtdışında yaklaşık 3.055 perakende servis istasyonunun sahibi ve işletmecisidir.

SHELL ; eski adıyla The Royal Dutch Shell plc, uluslararası bir enerji ve petrokimya şirketidir. Şirket, petrol ve doğalgazın araştırılması, üretimi, rafine edilmesi ve pazarlanması ile kimyasalların üretimi ve pazarlaması ile uğraşmaktadır. İşletmeleri Upstream, Entegre Gaz, Yenilenebilir ve Enerji Çözümleri ve Downstream'i içerir. Upstream organizasyonu, ham petrol, doğalgaz ve doğalgaz sıvılarının araştırılmasını ve çıkarılmasını yönetir. Shell'in Entegre Gaz organizasyonu, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) faaliyetlerini ve gazdan sıvı yakıtlara ve diğer ürünlerin üretimini yönetir. Yenilenebilir Enerji ve Enerji Çözümleri arasında hidrojen, rüzgar, güneş ve doğal gaz gibi yenilenebilir ve düşük karbonlu kaynaklardan elde edilen güç yer alır. Downstream yapısı, ham petrol ve diğer hammaddeleri dünya çapında taşınan ve pazarlanan bir dizi ürüne dönüştüren ve rafine eden entegre bir değer zincirinin parçası olarak farklı kimyasalları ve ürün faaliyetlerini yönetir.

VODAFONE; Birleşik Krallık merkezli  telekom ve internet servis sağlayıcısıdır. Şirketin perakende ve hizmet operasyonları üç geniş iş koluna bölünmüştür: Avrupa , Vodafone Business ve Afrika.  Tüm Avrupa pazarlarında  mobil ve sabit hat bağlantı hizmeti sunarak, müşterilerin arama yapmasına, kısa mesaj göndermesine ve mobil cihazlarındaki verilere erişmesine veya evlerinde geniş bant, TV ve ses hizmetlerine erişmesine olanak tanır. Vodafone Business, küresel ağ tarafından desteklenen  bağlantı hizmetiyle her büyüklükteki özel ve kamu sektörü müşterisine hizmet vermektedir. Afrika pazarında ise, müşterilerin arama yapmasına, kısa mesaj göndermesine ve verilere erişmesine olanak tanıyan mobil hizmet sunar. Bağlantı işini güçlendiren ve tamamlayan dijital hizmetler, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve finansal hizmetler sağlar.


Londra Borsası Sıcaklık Haritası (01.07.2022)







İyi tatiller....⛱








Yorumlar